18 juli 2024

Eerste 30 stadswoningen Smariuskade in verkoop

Vandaag 18 juli is de verkoop van Carré, bestaande uit 30 ruime stadswoningen, online gestart! In juli 2023 heeft de gemeente Tilburg het bestemmingsplan voor het plan Smariuskade vastgesteld. Op dat bestemmingsplan was één bezwaar ontvangen welke we in goed overleg hebben kunnen oplossen, waardoor de verkoop van de eerste woningen nu van start kan. In overleg met de gemeente is besloten om met het gebied binnen de rode stippellijn (zie overzichtsafbeelding) van start te gaan als Fase 1. In deze fase bevinden zich in verhouding meer betaalbare woningen waar de rijkssubsidie Start Bouw Impuls aan is toegekend.

Smariuskade is een nieuwe stadswijk in Tilburg die inzet op wonen, ontspannen en verblijven. Met een diversiteit aan woningen, zowel koop als huur en daarnaast veel aandacht voor groen. De woningen van Carré zijn gepositioneerd in een vierkant, waardoor aan de binnenzijde een fraai groen binnenhof ontstaat. Het gezamenlijke binnenhof is een verlengstuk van de eigen tuin, waar buren elkaar ontmoeten, kinderen extra speelruimte hebben en waardoor de bewoners uitkijken op nog meer groen. Naast de woningen van Carré, bestaat fase 1 ook uit deelplan Desem; 2 appartementengebouwen (met circa 48 middeldure huur- dan wel koopappartementen) met daartussen circa 12 grondgebonden woningen. En gebouw Levain, hierin komen circa 110 sociale huurappartementen.

Eind juni is de omgevingsvergunningsaanvraag voor de eerste bouwvelden ingediend. Na de zomer zullen de aanvragen voor de overige bouwvelden volgen. In juli 2024 zullen de voorbereidende werkzaamheden op locatie van start gaan. De verwachte oplevering van de eerste woningen is in het derde kwartaal 2025.

MorgenWonen, de toekomst van thuis!

De eerste 30 stadswoningen zijn ontworpen en gebouwd vanuit het MorgenWonen concept van VolkerWessels, wat garant staat voor een woning met een moderne uitstraling, duurzaam, met optimaal wooncomfort. De woningen worden in delen al ‘prefab’ gebouwd in de fabriek, waardoor de bouwtijd op locatie korter is dan bij traditionele bouw. Deze woningen hebben een BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) 2-waarde: ze wekken meer energie op dan ze gebruiken en dat voelt de bewoner in de portemonnee. Alle woningen in dit plan krijgen namelijk een Groenverklaring. Verschillende hypotheekverstrekkers verlenen met een Groenverklaring rentekorting op een hypotheek en extra leenruimte. En waar het kan, wordt er circulair gebouwd met MorgenWonen, met onderdelen die ooit weer hergebruikt kunnen worden. Zo denken we ook aan de toekomstige generatie.

Bakkerijverleden van Smarius

Smariuskade was voorheen het bedrijventerrein van de bakkerijfabriek Smarius. Het bedrijf werd in 1899 opgericht door de familie Smarius aan het Smidspad in Tilburg. In 1904 verhuisde deze naar de Goirkestraat, waar het bedrijf werd gesplitst in een broodbakkerij, een koekfabriek en een beschuitfabriek. In februari 1957 werd door Smarius een nieuwe fabriek gebouwd op de plek waar nu Smariuskade gerealiseerd wordt. Met de naamgeving van de deelplannen en gebouwen in ‘bakkerstermen’ herbergen we het verleden van de bakkerij in deze hedendaagse moderne stadswijk.

Smariuskade wordt een fijne leefomgeving waar straks bewoners hun toekomst vorm kunnen geven. Meer informatie over de verkoop is te vinden op smariuskade.nl.